Please or Register to create posts and topics.

Kod, który wpisałem z nudów i nie mogłem przestać się śmiać

Była druga nad ranem, a ja siedziałem w kuchni w samych bokserkach i popijałem wystygłą herbatę. Żona dawno poszła spać, pies chrapał pod stołem, a ja kończyłem pisać ofertę dla klienta, który dzwonił do mnie o dwudziestej trzeciej z tekstem "pilne, na wczoraj". Taki urok pracy na swoim. Jak inni śpią, ty klepiesz w klawiaturę i liczysz, że facet zapłaci fakturę przed terminem. Skończyłem, przeciągnąłem się, a oczy same zaczęły uciekać w stronę przeglądarki.

I wtedy przypomniałem sobie, że rano, w przerwie na kawę, przeglądałem jakiegoś bloga o finansach i tam wyskoczyło coś o grach online. Nie zwróciłem wtedy uwagi, ale teraz, w środku nocy, z pustką w głowie, pomyślałem: "A co mi szkodzi?". Wpisałem w wyszukiwarkę pierwsze z brzegu hasło, jakie przyszło mi do głowy. Coś w stylu "jak wygrać kasę w necie". Przeklikałem się przez kilka stron, aż trafiłem na forum, gdzie ludzie wrzucali kody promocyjne do różnych kasyn.

Jeden z wątków był wyjątkowo długi. Ludzie pisali, że trzeba wpisać vavada bonus code przy rejestracji, żeby dostać dodatkowe środki. Ktoś wrzucił screena z wygraną, ktoś inny pisał, że bez kodu nie ma sensu zakładać konta. No dobra, pomyślałem, sprawdzę. Znalazłem kod, wszedłem na stronę, założyłem konto w minutę. Wpisałem ten kod, potwierdziłem, i na koncie pojawiło się 30 złotych bonusu. Trzydzieści złotych za darmo. Uśmiechnąłem się sam do siebie. Wpłaciłem swoje 50 złotych, dostałem drugie 50 z promocji, i miałem 130 złotych do grania.

Usiadłem wygodnie, poprawiłem poduszkę pod plecami i zacząłem przeglądać gry. Było tego tyle, że głowa mała. Owocówki, przygodówki, automaty z filmów, z bajek, z historii. W końcu wybrałem coś, co wyglądało jak podwodny świat. Ryby, rafy, skrzynie skarbów. Postawiłem 2 złote, żeby sprawdzić, jak to działa. Przegrałem. Kolejne 2 złote. Przegrałem. Trzecie, czwarte, piąte. Konto stopniało do 100 złotych. Pomyślałem: "No pięknie, za darmo to i tak dobrze, ale szkoda, że tak szybko leci".

Zmieniłem grę. Wybrałem taką z motywem Dzikiego Zachodu. Kowboje, konie, sejfy. Postawiłem 5 złotych. I nagle ekran ożył. Symbole zaczęły migać, pojawiły się darmowe spiny, a na środku wyskoczył rewolwerowiec, który strzelał do sejfów. Przy każdym trafieniu wpadały pieniądze. 10, 20, 50, 100 złotych. Siedziałem jak na szpilkach, serce waliło, a te sejfy otwierały się jeden po drugim. Bonus trwał dobre dwie minuty, a na koniec licznik pokazał 870 złotych. 870 złotych z pięciu! Przetarłem oczy, myślałem, że mi się wydaje. Ale kasa była na koncie.

Pierwsza myśl: wypłacać. Druga myśl: a może jeszcze pociągnąć, może uda się trafić więcej? Na szczęście włączył mi się rozsądek. Przypomniałem sobie wszystkie historie ludzi, którzy wygrali i stracili. Wypłaciłem 800 złotych, zostawiłem 70 na ewentualną dalszą grę. Przelew poszedł błyskawicznie. Nie minęło 20 minut, a dostałem SMS z banku, że kasa jest u mnie. 800 złotych. W środku nocy, z nudów, z kodu, który ktoś wrzucił na forum.

Położyłem się spać z uśmiechem na twarzy. Rano obudziłem się i myślałem, że to sen. Ale przelew w banku nie kłamał. 800 złotych. Powiedziałem żonie, że dostałem dodatkowe zlecenie i zapłacili z góry. Nie chciałem jej tłumaczyć, skąd naprawdę to mam, bo zaraz by pytała, czy to bezpieczne, czy nie uzależnię się, czy to nie hazard. A to nie był hazard. To był przypadek. I ten jeden kod, który sprawił, że z bezsennej nocy zrobił się dodatkowy zastrzyk gotówki.

Minął tydzień. W sobotę rano, znowu wstałem wcześnie, zrobiłem kawę, usiadłem z laptopem. Pomyślałem: "Spróbuję jeszcze raz, ale tym razem bez szaleństw". Wszedłem na to samo konto, zobaczyłem, że na stronie jest nowa promocja. Znowu jakiś kod, znowu bonus. Wpisałem vavada bonus code, dostałem 50 darmowych spinów na konkretną grę. No dobra, pomyślałem, kręcę te spiny i tyle. Gra nazywała się "Book of Dead". Słyszałem o niej, że podobno ludzie wygrywają tam niezłe pieniądze.

Włączyłem, kręcę. Pierwsze 10 spinów – nic. Kolejne 10 – drobne wygrane, może 20 złotych. Przy trzydziestym spinie ekran ściemniał, pojawił się napis "BONUS", i dostałem 10 darmowych spinów z rozszerzającym się symbolem. Wylosowała się księga. Pierwszy spin – nic. Drugi – nic. Trzeci – księgi zaczęły pojawiać się na bębnach. Najpierw dwie, potem trzy. I nagle, przy piątym darmowym spinie, ekran eksplodował. Księgi wypełniły wszystkie bębny, a licznik wygranej poleciał w kosmos. 500, 1000, 2000, 5000 złotych. Zamarłem. Siedziałem i patrzyłem, jak kwota rośnie. Zatrzymało się na 6 200 złotych. Sześć tysięcy dwieście złotych. Z darmowych spinów, za które nie zapłaciłem ani grosza.

Tym razem nie myślałem. Wypłaciłem wszystko. 6 200 złotych. Przelew przyszedł następnego dnia. I wtedy wpadłem na pomysł, który zmienił nasze życie. Od roku planowaliśmy wymianę okien w mieszkaniu. Stare, drewniane, nieszczelne, w zimie ciągnęło po nogach. Zrobiłem rozeznanie, dostałem wycenę na 8 500 złotych. Dołożyłem te 6 200, dorzuciłem trochę oszczędności i zamówiłem nowe, plastikowe, z pięcioma komorami, antywłamaniowe.

Teraz, jak siadam w salonie, patrzę na te nowe okna, słyszę, jak jest cicho, jak nie wieje, jak ciepło, to aż sam sobie nie wierzę, że ta cała historia wydarzyła się naprawdę. Że wystarczyła jedna noc, jeden kod z forum i trochę szczęścia, żeby wymienić okna w całym mieszkaniu.

Czy gram dalej? Czasami. Ale zawsze na małe kwoty, zawsze z głową. I zawsze pamiętam o tym, że to była loteria, nie sposób na życie. Ale jak już los się uśmiechnie, to warto umieć to docenić. A ja doceniłem. I jak tylko znowu trafię na jakiś ciekawy vavada bonus code, to pewnie wpiszę z nudów. Bo kto wie, może znowu się uda.